Τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Νίκου Σφαντού για το ζήτημα της «Λευκής Νύχτας».

Παραθέτουμε εκτενή αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου με την Λαϊκή Συσπείρωση Κηφισιάς, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26-11-2014, σχετικά με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για διοργάνωση «Λευκής Νύχτας» στις 19-12-2014:

«Κύριοι συνάδελφοι,
τα τελευταία χρόνια, όπου εργαζόμενοι και μικροεπαγγελματίες βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Ενώ οι αιτίες της κρίσης αυτής βρίσκονται στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος, προτείνονται μια σειρά από «δράσεις» οι οποίες – υποτίθεται- θα δώσουν μια ανάσα στην αγορά.
Προτείνεται δηλαδή ένας ιδιότυπος κοινωνικός πειραματισμός που στο κέντρο του έχει την λογική «εφόσον δεν έχουμε δουλειά, ας κάνουμε διάφορά πειράματα μπας και αποκτήσουμε». Έτσι, προωθείται η παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, η οποία, συνοδευόμενη από παράλληλες δράσεις (που  δεν έχουν στόχο να συμβάλλουν στο εορταστικό κλίμα αλλά «...στην ψυχαγωγία- εκτόνωση ενηλίκων και ανηλίκων...») θα φέρει κόσμο στην πόλη και δουλειά στα μαγαζιά, με στόχο την αύξηση της αγοραστικής κίνησης.
Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει η εκτόνωση με το πνεύμα των Χριστουγέννων μόνο εσείς ξέρετε....
Κι όμως, τα μαγαζιά, ειδικά τα μικρά, δεν έχουν δουλειά, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα να καταναλώσει. Γιατί η ανεργία είναι σήμερα το νούμερο 1 πρόβλημα της λαϊκής οικογένειας. Γιατί πάνω από 800.000 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, γιατί επικρατούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας – στις οποίες και οι Δήμοι, όπως ο δικός Κηφισιάς, συμβάλλουν σε αυτό.
Τα μαγαζιά δεν έχουν δουλειά ως αποτέλεσμα μιας κρίσης που οι αιτίες της δεν βρίσκονται στην μη εφαρμογή των νόμων, στο παραεμπόριο όπως παραπλανητικά υποστηρίζουν αστικές δυνάμεις αλλά και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, προκειμένου να αθωώσουν το σύστημα της εκμετάλλευσης. Η καπιταλιστική κρίση ήρθε ως αποτέλεσμα του νόμου της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, αυτό που λέει απλά ο λαός μας ότι «το χρήμα μαζεύτηκε  σε λίγα χέρια και δεν κυκλοφορεί». Και δεν κυκλοφορεί ως συνέπεια του καπιταλιστικού νόμου ο κεφαλαιούχος να επενδύει μόνο όταν αναμένει όχι απλά κέρδος από την επένδυση του, αλλά το μέγιστο κέρδος. Αλλιώς, προτιμά να κρατά τα κεφάλαια του στο σεντούκι του.

Παρόλα αυτά μπορεί να αναρωτηθεί κανείς:
- Γιατί ο Δήμος να μην πάρει κάποιες πρωτοβουλίες εκδηλώσεων για τις μέρες των Χριστουγέννων
- Γιατί να μην δώσουμε την δυνατότητα σε συμπολίτες μας – που αντιμετωπίζουν και ιδιαίτερα προβλήματα επιβίωσης να πάρουν κουράγιο και αυτοί και τα παιδιά τους για να συνεχίσουν το δύσκολο αγώνα τους ?
Τα ερωτήματα αυτά είναι υπαρκτά γιατί εδράζονται σε πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πόλης.

Το ζήτημα είναι ότι οι εκδηλώσεις που προτείνονται μέσα από το πρόγραμμα δεν έρχονται να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα.
Υπάρχει εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων τύπου «Λεύκης Νύχτας» και στο κέντρο της Αθήνας, και στα Λίοσια και στο Μαρούσι και αλλού. Ποιος ωφελήθηκε τελικά από αυτές τις εκδηλώσεις; Μήπως τα μικρά μαγαζιά ή οι εργαζόμενοι στο εμπόριο; Κατηγορηματικά, όχι. Αυτοί που ωφελήθηκαν σε κάθε περίπτωση ήταν οι μεγάλες αλυσίδες των εμπορικών καταστημάτων, οι οποίες βρίσκονται στους κεντρικότερους δρόμους, και τα καταστήματα εστίασης.
Γιατί η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα επιβάλλει – ειδικά σε μία εβδομάδα που οι εργαζόμενοι, λόγω του εορταστικού ωραρίου, θα δουλέψουν 78 ώρες - επιπλέον ώρες απλήρωτης δουλειάς. Τέτοιες δράσεις δεν αυξάνουν την  απασχόληση, όπως άλλωστε και η λειτουργία των καταστημάτων στις Κυριακές. Αντίθετα, αυξάνουν τις ώρες απλήρωτης εργασίας, και ατελείωτης δουλειάς για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Κι εν τέλει, μετατρέπουν και τα κέντρα των πόλεων σε ένα απέραντο διασκεδαστήριο προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων. Με χρήματα του ίδιου του Κηφισιώτικου λαού. Την στιγμή που ο Δήμος έχει τεράστιες ελλείψεις και στις κοινωνικές του υπηρεσίες, στις σχολικές επιτροπές κ.α.
Λέτε ότι με ένα τέτοιο μέτρο θέλετε να υποστηρίξετε την τοπική αγορά και την ίδια στιγμή δεν κάνατε δεκτό το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για κατάργηση των Δημοτικών τελών για τα καταστήματα κάτω των 50 τετραγωνικών και αντίστοιχη επιβάρυνση των μεγάλων καταστημάτων. Μειώσατε τα δημοτικά τέλη κατά 7% προκειμένου να χρυσώσετε το χάπι της  ελεγχόμενης στάθμευσης με αντίτιμο στην Νέα Ερυθραία που θα ρημάξει την αγορά, και μάλιστα έχετε προϋπολογίσει και 150.000 ευρώ για την διαγράμμιση των θέσεων.

Ποια είναι η δική μας θέση.
- Κατ αρχάς να αξιολογηθεί εάν πρέπει να δοθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό για εκδηλώσεις κι όχι για την κάλυψη άμεσων αναγκών, ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
- Μπορούν να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και μάλιστα στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Κηφισιάς όπως οι εργατικές πολυκατοικίες, η Πλατεία Τσαχπίνη κι αλλού. Να επιλεγούν κυρίως κλειστοί χώροι γιατί ο κόσμος και ειδικά τα μικρά παιδιά δεν μπορούν  να στέκονται μέσα στο κρύο.
- Να αξιοποιηθεί, στο περιεχόμενο αυτών των εκδηλώσεων, η πλούσια παράδοση που  έχουν οι Μικρασιάτες, οι Εβρίτες , οι Θρακιώτες που μένουν στον ενιαίο Δήμο της Κηφισιάς. Να αναδειχτεί ο πλούτος της παράδοσης μας, τα έθιμα μας και για αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις